Zaterdag 3 juni 2023: Madrigalendag m.m.v. zangpedagoog
Claartje van DokkumHet instuderen en uitvoeren van a capella gezongen Madrigalen staat centraal. Op het programma staan de volgende madrigalen:

April is in my misstress’ face, Thomas Morley (1557-1603)

Springtime mantleth every bough, Thomas Morley (1557-1603)

Weep o mine Eyes, John Bennet (1575- after 1614)

El Grillo, Josquin Des Prez (ca. 1440-1521)

Capriciata a tre voci en Contraponto Bestiale, Andriano Banchieri (1568-1634)

Your Shining Eyes, Thomas Bateson (1575-1630)

Madrigalen zijn oorspronkelijk op muziek gezette Italiaanse gedichten met wereldse teksten. Deze waren bestemd voor het zingen in huiselijke kring, veelal a capella gezongen. Kenmerkend voor de madrigaal is de directe relatie tussen woord en muziek: op een woord als pijn kun je een wringende samenklank verwachten. We hebben overigens de oorspronkelijke betekenis van het begrip madrigaal wat ruimer uitgelegd. We zullen niet alleen Italiaanse werken uitvoeren. Maar qua muzikale stijl blijven we wel degelijk in de buurt van de oorspronkelijke madrigaal vorm.
Naast het plezier van samen zingen is het instuderen van a capella muziek een goede oefening om de zang-technische vaardigheden te vergroten wat tevens het zingen in een koor ten goede komt.
Naast dirigente Martine des Tombe zullen we bij deze workshop worden ondersteund door Claartje van Dokkum. Aan het einde van de dag zal een presentatie van het ingestudeerde werk worden gegeven.
Terugblik
Inmiddels kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde workshop. We zijn erin geslaagd om in  korte tijd op een intensieve manier een aantal leuke madrigalen in te studeren. Met een mooie presentatie als sluitstuk. 
De boeiende presentatie van Claartje van Dokkum was een leuk en leerzaam intermezzo.
E-mail verzonden